Przepis na penne w czerwonym sosie
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- świeża kolendra i bazylia
- odrobina parmezanu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chilli
- 1/2 paczki makaronu penne
- koncentrat pomidorowy – średni słoiczek
- 4 łyżki ketchupu
- 1 puszka przetartych pomidorów
- 1/2małego pudełeczka śmietany 12%
Opis:
- Makaron gotujemy w dużym garnku i odstawiamy.
- Mięso mielone dusimy na patelni razem z papryką, cebulą, pieczarkami.
- Papryczkę chilli drobno kroimy i dodajemy do mięsa.
- Mieszamy wszystko, doprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości.
- W małym rondelku umieszczamy przetarte pomidory, koncentrat, śmietanę i posiekane warzywa. Mieszamy wszystko i podgrzewamy.
- Przekładamy sos do mięsa i trzymamy pod przykryciem razem.
- Ugotowany makaron polewamy sosem już na talerzu, ozdabiamy parmezanem i świeżą bazylią.