Przepis na nadziewane papryki
Składniki:
- 6 papryk czerwonych
- szklanka ryżu
- 1 duża cebula
- 30 dag pieczarek
- olej
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
- 15 dag boczku
Opis:
- Ryż ugotować na sypko i odstawić do wystygnięcia.
- Na gorącą patelnie wrzucamy boczek i podsmażamy z dwóch stron, aż tłuszczyk się wytopi. Dorzucamy tam cebulę i pieczarki. Razem dusimy do miękkości wcześniej przyprawiając do smaku.
- Z papryk ścinamy kapelusz, ale go nie wyrzucamy.
- Dodajemy uduszone warzywa, boczek do ryżu. Mieszamy i napełniamy papryki. Przykrywami papryki kapeluszami.
- Układamy je w szerokim naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką buliony i dusimy w piekarniku ok. 45 min. w 180 st.