Przepis na muffinki piernikowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cukru z pradziwą wanilią
- ok. 3/4 opakowania przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 jajko
- 2oo ml mleka
- 2,5 łyżki miodu
- 7 łyżek oliwy z oliwek
Opis:
- Przygotowujemy dwie miski. Jedna na suche składniki, druga na mokre.
- Do “suchej” miski dodajemy: 2 szklanki przesianej mąki tortowej, 1 łyżeczkę sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawy, oraz cukry i bakalie. Wszystko mieszamy.
- Do “mokrej” miski wlewamy mleko, oliwę, jajko i lekko podgrzany miód. Miód najlepiej podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Zawartość “mokrej” miski wlewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji dość płynnego ciasta.
- Przygotowujemy foremki lub formę do pieczenia muffinów. Wewnątrz wkładamy papilotki, do których nakładamy ciasto
- Pieczemy w pierakniku z termoobiegiem w temperaturze 180 st. przez 20 – 25 minut.