Przepis na maślane pieguski z czekoladą
Składniki:
- kostka miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżeczka cukru do pieczenia
Opis:
- Miękkie masło blendujemy z mąką pszenną i cukrem pudrem. Musimy uzyskać płynną masę, dlatego starannie ucieramy te produkty.
- Dodajemy jajko i cukier waniliowy, wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Mieszamy razem, czekoladę kruszymy lub kroimy na małe kawałeczki. Łyżką rozprowadzamy ją po masie.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Smarujemy blaszkę masłem i łyżką kładziemy ciasteczka wielkości dużego orzecha włoskiego. Zachowujemy duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozleją się i przybiorą większy rozmiar.
- Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut, przed wyjęciem na talerz sprawdzamy ich spód i chrupkość brzegów.
- Ciasteczka mogą być przyrządzone także z rodzynkami, sezamem lub makiem.