Maślane pieguski z czekoladą

0

Przepis na maślane pieguski z czekoladą

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka cukru do pieczenia

Opis:

  1. Miękkie masło blendujemy z mąką pszenną i cukrem pudrem. Musimy uzyskać płynną masę, dlatego starannie ucieramy te produkty.
  2. Dodajemy jajko i cukier waniliowy, wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Mieszamy razem, czekoladę kruszymy lub kroimy na małe kawałeczki. Łyżką rozprowadzamy ją po masie.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Smarujemy blaszkę masłem i łyżką kładziemy ciasteczka wielkości dużego orzecha włoskiego. Zachowujemy duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozleją się i przybiorą większy rozmiar.
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut, przed wyjęciem na talerz sprawdzamy ich spód i chrupkość brzegów.
  7. Ciasteczka mogą być przyrządzone także z rodzynkami, sezamem lub makiem.
Share.

Leave A Reply