Przepis na łososia z marchewką, pietruszką i porem
Składniki:
- 400 gr łososia (filet) – 3 porcje
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 młode pory
- masło czosnkowe
- kilka ziemniaków
Opis:
- Łososia porcjujemy i układamy na sporym kawałku folii aluminiowej.
- Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Pora kroimy w cienkie plasterki – tylko białą część.
- Na łososiu układamy cienkie wiórki masła czosnkowego, następnie solimy i pieprzymy.
- Przykrywamy rybę grubą pierzynką złożoną z warzyw, począwszy od pora, po marchew i pietruszkę.
- Na warzywa kładziemy kilka plasterków masła i zawijamy kieszonkę z folii.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i ustawiamy czasomierz na 30 minut.
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami.