Lekka wiosenna sałatka

0

Przepis na lekka wiosenna sałatkę

Opis:

  1. Szpinak oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Następnie porwać na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo (około 10 minut w mocno osolonym wrzątku).
  2. Przygotować sos winegret: ocet winny połączyć z 3 łyżkami wody i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać oliwę. Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać, połowę wrzucić do winegretu. Sos przykryć, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
  3. Ugotowane jajka obrać, pokroić na cząstki lub plasterki. Kalarepkę obrać, pokroić w słupki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Ogórek obrać, również pokroić w plasterki (najlepiej zetrzeć na szatkownicy).
  4. Liście sałaty przemieszać ze szpinakiem, ogórkiem, kalarepką i rzodkiewką. Dodać jajka i rzeżuchę. Polać przygotowanym winegretem, całość ostrożnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wiosenną przełożyć do miseczki, posypać pozostałym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym białym pieczywem, najlepiej z bagietką

Składniki (4 porcje):

Wiosenna sałatka

  • 50 dag szpinaku
  • 2 główki zielonej sałaty
  • 4 jajka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • sól, pieprz ( z młynka)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała kalarepka
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • trochę rzeżuchy

Uwagi: U nas do sosu winegret dodajemy jeszcze czosnek. Choć w składnikach jest śmietana, to w przepisie nie ma napisane gdzie ją dodać…, więc nie dodaliśmy; ) Sałatka i tak się udała; )

Źródło: Tele Tydzień

Share.

Leave A Reply