Przepis na lekka wiosenna sałatkę
Opis:
- Szpinak oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osączyć na sitku. Następnie porwać na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo (około 10 minut w mocno osolonym wrzątku).
- Przygotować sos winegret: ocet winny połączyć z 3 łyżkami wody i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać oliwę. Szczypiorek opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać, połowę wrzucić do winegretu. Sos przykryć, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
- Ugotowane jajka obrać, pokroić na cząstki lub plasterki. Kalarepkę obrać, pokroić w słupki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Ogórek obrać, również pokroić w plasterki (najlepiej zetrzeć na szatkownicy).
- Liście sałaty przemieszać ze szpinakiem, ogórkiem, kalarepką i rzodkiewką. Dodać jajka i rzeżuchę. Polać przygotowanym winegretem, całość ostrożnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę wiosenną przełożyć do miseczki, posypać pozostałym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym białym pieczywem, najlepiej z bagietką
Składniki (4 porcje):
- 50 dag szpinaku
- 2 główki zielonej sałaty
- 4 jajka
- 3 łyżki octu winnego
- 20 dag śmietany kremówki
- 3 łyżki łagodnej musztardy
- sól, pieprz ( z młynka)
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała kalarepka
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek sałatkowy
- trochę rzeżuchy
Uwagi: U nas do sosu winegret dodajemy jeszcze czosnek. Choć w składnikach jest śmietana, to w przepisie nie ma napisane gdzie ją dodać…, więc nie dodaliśmy; ) Sałatka i tak się udała; )
Źródło: Tele Tydzień