Krem paprykowy

0

Przepis na krem paprykowy

Składniki:

  • 8 czerwonych papryk
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 cebule
  • 1,2 litra bulionu warzywnego, może być z kostki rosołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • cukier
  • sól
  • 2 małe papryczki piri-piri lub 1 większa chilli

Opis:

  1. Warzywa należy umyć i pokroić w kostkę, cebule podduszamy na oliwie, możemy do niej dodać drobno posiekane ostre papryczki – piri piri lub chilli, dodajemy papryki i całość zalewamy bulionem.
  2. Gotujemy ok 25 minut, sprawdzamy czy warzywa są już miękkie, rozklejają się. Doprawiamy do smaku cukrem, solą.
  3. Miksujemy blenderem, dodajemy jeszcze przypraw jeżeli smak jest mało wyrazisty – czerwonej papryki i ziół prowansalskich. Posupujemy parmezanem, ozdabiamy świeżym liściem bazylii.
Share.

Leave A Reply