Przepis na krem paprykowy
Składniki:
- 8 czerwonych papryk
- 1 papryka pomarańczowa
- 2 cebule
- 1,2 litra bulionu warzywnego, może być z kostki rosołowej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, zioła prowansalskie, słodka papryka
- cukier
- sól
- 2 małe papryczki piri-piri lub 1 większa chilli
Opis:
- Warzywa należy umyć i pokroić w kostkę, cebule podduszamy na oliwie, możemy do niej dodać drobno posiekane ostre papryczki – piri piri lub chilli, dodajemy papryki i całość zalewamy bulionem.
- Gotujemy ok 25 minut, sprawdzamy czy warzywa są już miękkie, rozklejają się. Doprawiamy do smaku cukrem, solą.
- Miksujemy blenderem, dodajemy jeszcze przypraw jeżeli smak jest mało wyrazisty – czerwonej papryki i ziół prowansalskich. Posupujemy parmezanem, ozdabiamy świeżym liściem bazylii.