Jabłecznik z kaszy manny bez jajek

0

Przepis na jabłecznik z kaszy manny bez jajek

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 250 g kaszy manny
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 900 g słoik jabłek prażonych
  • kostka masła z 82% zawartością tłuszczu
  • cynamon

Opis:

  1. Cukier, mąkę i kaszę mannę wsypać do miski.
  2. Wymieszać dokładnie dosypując też cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  3. Tak przygotowany proszek odstawić i przygotować sobie blachę.
  4. Najlepiej nieduży kwadrat wysmarować tłuszczem, a następnie zasypać spód. Zużyć na to mniej więcej 1/3 przygotowanego proszku.
  5. Zetrzeć na tarce na wysypany proszek masło. Powinny być to średniej wielkości wiórki. Nie powinno zostać wolnego od masła  miejsca.
  6. Ułożyć jabłka, bardzo dokładnie pokryć warstwę ciasta.
  7. Skropić całość sowicie sokiem jabłkowym.
  8. Na położone w ten sposób jabłka wysypać kolejną część proszku. Ponownie zetrzeć na nią masło i wyłożyć jabłkami. Każda warstwa jabłek powinna być także oprószona odrobiną cynamonu.
  9. Na drugą warstwę wysypać pozostałość proszku, zetrzeć masło.
  10. Włożyć do piekarnika do gorącego piekarnika.
  11. Piec około godziny w 180 stopniach.
  12. Wierzch musi się zarumienić. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Share.

Leave A Reply