Przepis na jabłecznik z kaszy manny bez jajek
Składniki:
- 250 g cukru
- 250 g kaszy manny
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru waniliowego
- 100 ml soku jabłkowego
- 900 g słoik jabłek prażonych
- kostka masła z 82% zawartością tłuszczu
- cynamon
Opis:
- Cukier, mąkę i kaszę mannę wsypać do miski.
- Wymieszać dokładnie dosypując też cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Tak przygotowany proszek odstawić i przygotować sobie blachę.
- Najlepiej nieduży kwadrat wysmarować tłuszczem, a następnie zasypać spód. Zużyć na to mniej więcej 1/3 przygotowanego proszku.
- Zetrzeć na tarce na wysypany proszek masło. Powinny być to średniej wielkości wiórki. Nie powinno zostać wolnego od masła miejsca.
- Ułożyć jabłka, bardzo dokładnie pokryć warstwę ciasta.
- Skropić całość sowicie sokiem jabłkowym.
- Na położone w ten sposób jabłka wysypać kolejną część proszku. Ponownie zetrzeć na nią masło i wyłożyć jabłkami. Każda warstwa jabłek powinna być także oprószona odrobiną cynamonu.
- Na drugą warstwę wysypać pozostałość proszku, zetrzeć masło.
- Włożyć do piekarnika do gorącego piekarnika.
- Piec około godziny w 180 stopniach.
- Wierzch musi się zarumienić. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.