Przepis na drożdżowe bułeczki
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/4 l mleka
- 3 dag drożdży
- trochę wanilii
- 6 dag masła
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- skórka cytrynowa
- sól
- 1/2 kg słoik z jabłkami parzonymi
- cukier waniliowy
Opis:
- Zrobić rozczyn z mąki, mleka i drożdży.
- Poczekać aż urośnie, a potem dodać utłuczoną wanilię, nieco soli i żółtka, cukier.
- Wybijać ciast 1/2 godziny, dodać masło i startą skórkę cytrynową, znów ubijać.
- Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.
- Następnie rozwałkować je na stolnicy
- Wykrajać dosyć duże koła, na środku kółek kłaść łyżką jabłka ze słoika.
- Zalepiać bułeczki, formować je. Posypać kruszonką i wanilią.
- Wstawić na blasze do piekarnika.
- Piec aż do zarumienienia.