Przepis na dietetyczne ciasto
Składniki:
- 4 całe jaja
- 350 g cukru
- 3 duże marchwie
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 20 dkg margaryny
- 1 łyżka cynamonu
- 10 dag serka topionego jednolitego
Opis:
- Margarynę rozpuścić w małym rondelku i odstawić do ochłodzenia.
- Marchewkę dobrze umyć a następnie zetrzeć, na małych dziurkach tarki.
- Całe jaja utrzeć z cukrem.
- Do jaj dokładać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oraz startą marchew.
- Wszystko razem wymieszać bardzo dokładnie przy użyciu miksera.
- Gotową masę wylać do formy i piec.
- Ponownie wziąć margarynę i dołożyć do niej serek topiony.
- Dosypać trochę cukru i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
- Gotową polewą zalać ciasto po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu.
Jeden komentarz
Pingback: • Co jeść na diecie? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne