Przepis na dietetyczną kolacje
Składniki:
- 50 dkg czerwonej kapusty
- 10 dkg jabłek
- 10 dkg fasoli perłowej
- 5 dkg cebuli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- sól
- cukier
Opis:
- Kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych lub zepsutych liści, bardzo cienko poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody.
- Ugotować na pół miękko pod przykryciem, odcedzić, osączyć, ostudzić.
- Fasole perłową ugotować oddzielnie.
- 1/8 l wody zagotować z cukrem i solą, połączyć z sokiem z cytryny gdy ostygnie.
- Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę.
- Jabłka opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Wszystkie składniki starannie wymieszać, przyprawić solą, cukrem, octem od smaku.
- Ułożyć na salaterce.
- Przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Najlepiej podawać z gotowaną rybą.