Deser na Walentynki

0

Przepis na deser na Walentynki

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 mały banan
  • 1/2 łyżeczki galaretki pomarańczowej
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 2-3 łyżki bitej śmietany
  • 2 orzechy włoskie
  • konfitura z wiśni lub malin

Opis:

  1. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  2. Ostudzić.
  3. Pomarańczę umyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i z białego miąższu.
  4. Pokrajać na plastry bardzo ostrym nożem na płytkim talerzu, aby nie tracić soku.
  5. Ułożyć na szklanym półmisku lub szklanej salaterce.
  6. Na powierzchni ułożyć 2-3 plasterki banana i zalać krzepnącą galaretką.
  7. Zastudzoną galaretkę przybrać bitą śmietaną,  lekko wymieszaną z bitą śmietaną.
  8. Śmietanę posypać tartymi orzechami włoskimi i przybrać konfiturą owocową.
  9. Pomarańczy w galaretce nie przyrządzamy dzień na przód, ponieważ galaretka straci smak.
  10. Czas wykonania – 20 minut.

Share.

Leave A Reply