Przepis na ciasteczka kruche
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki śmietany gęstej
- 20 dkg tłuszczu (margaryna/masło)
- 15 dkg cukru
- 1/2 laska wanilii lub 2 paczki cukru waniliowego
Opis:
- Mąkę przesiać, najlepiej wprost na stolnicę, dodać tłuszczu i usiekać nożem, dodać żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagnieść i pozostawić na zimnie.
- Przygotowane w ten sposób ciasto możemy przez kilka dni przetrzymać w lodówce.
- Jest to bardzo wygodne – gdy zjawiają się niespodziewani goście można na poczekaniu przygotować i upiec świeże ciasteczka.
- Przygotowane ciasto najszybciej przetworzymy w ciasteczka przekręcając przez maszynkę do mięsa założywszy specjalną nasadkę. Można również ciastka cienko rozwałkować i wykroić szklanką na stolnicy (sposób na zdjęciu)..
- Gotowe układamy na płaskiej blasze i pieczemy wstawiając do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni).
- Pieczemy na jasnozłoty kolor.
- Możemy z naszych ciastek zrobić szybki deser poprzez przełożenie kilku sztuk ulubionym kremem i ozdobienie ich owocami.