Ciasteczka kruche

0

Przepis na ciasteczka kruche

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany gęstej
  • 20 dkg tłuszczu (margaryna/masło)
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 laska wanilii lub 2 paczki cukru waniliowego

Opis:

  1. Mąkę przesiać, najlepiej wprost na stolnicę, dodać tłuszczu i usiekać nożem, dodać żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagnieść i pozostawić na zimnie.
  2. Przygotowane w ten sposób ciasto możemy przez kilka dni przetrzymać w lodówce.
  3. Jest to bardzo wygodne – gdy zjawiają się niespodziewani goście można na poczekaniu przygotować i upiec świeże ciasteczka.
  4. Przygotowane ciasto najszybciej przetworzymy w ciasteczka przekręcając przez maszynkę do mięsa założywszy specjalną nasadkę. Można również ciastka cienko rozwałkować i wykroić szklanką na stolnicy (sposób na zdjęciu)..
  5. Gotowe układamy na płaskiej blasze i pieczemy wstawiając do dobrze nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni).
  6. Pieczemy na jasnozłoty kolor.
  7. Możemy z naszych ciastek zrobić szybki deser poprzez przełożenie kilku sztuk ulubionym kremem i ozdobienie ich owocami.
Share.

Leave A Reply