Przepis na zupę brokułową
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 kostka bulionowa warzywka lub drobiowa
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka śmietany 18 lub 12%
- ser żółty do starcia
- oliwa z oliwek do smażenia
Opis:
- Brokuł rozrywamy na małe różyczki. Gotujemy w bulionie przez 5 minut.
- Cukinię i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oliwie.
- Ugotowane brokuły wyjmujemy z bulionu i wraz z cukinią i cebulą dajemy do miski. Wszystko miksujemy.
- Gotową warzywną papkę wrzucamy z powrotem do bulionu.
- Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.
- Wyciskamy i dodajemy ząbek czosnku.
- Mieszamy wszystko i zagotowujemy.
- Serwujemy na gorąco w kokilkach. Na wierzch dodajemy kleksa ze śmietany i starty żółty ser. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.