Brokułowa zupa – krem

0

Przepis na zupę brokułową

brokułowa zupa krem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 cebula
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 kostka bulionowa warzywka lub drobiowa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka śmietany 18 lub 12%
  • ser żółty do starcia
  • oliwa z oliwek do smażenia

Opis:

  1. Brokuł rozrywamy na małe różyczki. Gotujemy w bulionie przez 5 minut.
  2. Cukinię i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oliwie.
  3. Ugotowane brokuły wyjmujemy z bulionu i wraz z cukinią i cebulą dajemy do miski. Wszystko miksujemy.
  4. Gotową warzywną papkę wrzucamy z powrotem do bulionu.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.
  6. Wyciskamy i dodajemy ząbek czosnku.
  7. Mieszamy wszystko i zagotowujemy.
  8. Serwujemy na gorąco w kokilkach. Na wierzch dodajemy kleksa ze śmietany i starty żółty ser. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Share.

Leave A Reply