Przepis na barszcz z królika
Składniki:
- 1/4 kg mięsa królika
- 1 cebula
- 2 dag mąki
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 10 dag grzybów
- 1/2 kg buraków
- kawałek kapusty
- 1/2 l kwasu burakowego
- 1/8 l śmietany
- ziemniaki jako dodatek
Opis:
- Wygotować smak z głowy, kostek, żył, resztek mięsa królika.
- Osobno ugotować smak z buraków, grzybów i wszystkich przygotowanych jarzyn, włącznie z cebulą.
- Dodać odrobinę korzeni.
- Przecedzić oba wywary do czystego garnka.
- Dodać kwas burakowy, sól, poszatkowane buraki, zagotować.
- Z resztek cebuli, mięsa, tłuszczu zrobić uszka do barszczu albo obrać ziemniaki.
- Barszcz zabielić śmietaną.