Nalewka wiśniowa i wiśniak

2

Przepis na nalewkę wiśniową i wiśniak

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 2 l spirytusu

Opis:

  1. Oczyszczone wiśnie przesypywać w słoju cukrem, przykryć gazą, trzymać w słońcu.
  2. Po 4 tygodniach, gdy przestanie fermentować, przecedzić sok przez płótno, zlać do butelek.
  3. Zakorkować.
  4. Pozostałe wiśnie zalać spirytusem, po 3 tygodniach będzie wyborny wiśniak.
  5. Po 1/2 roku scedzić wódkę.
  6. Nalać wody, dodać cukier, po kilku miesiącach zrobi się wyborny ocet.
  7. W ten sposób robić można nalewki z malin, poziomek, jeżyn i borówek.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

2 komentarze

  1. Wiśniówka – to słodka nalewka na wiśniach,
    Wiśniak – to wytrawna nalewka na wiśniach,
    I żadne z nich fermentacji nie potrzebuje, więc
    bzdur proszę nie wypisywać.

  2. ciocia Stasia z Klanu on

    Drogi Czytelniku, podany przepis jest oryginalną recepturą z 1930 roku, sprawdzoną przez autorkę. Źródło podane pod przepisem. Zachęcamy jednak do podania swojego sposobu na przygotowanie nalewki z wiśni 🙂 chętnie go przetestujemy.

Leave A Reply