Przepis na nalewkę wiśniową i wiśniak
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 2 l spirytusu
Opis:
- Oczyszczone wiśnie przesypywać w słoju cukrem, przykryć gazą, trzymać w słońcu.
- Po 4 tygodniach, gdy przestanie fermentować, przecedzić sok przez płótno, zlać do butelek.
- Zakorkować.
- Pozostałe wiśnie zalać spirytusem, po 3 tygodniach będzie wyborny wiśniak.
- Po 1/2 roku scedzić wódkę.
- Nalać wody, dodać cukier, po kilku miesiącach zrobi się wyborny ocet.
- W ten sposób robić można nalewki z malin, poziomek, jeżyn i borówek.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
2 komentarze
Wiśniówka – to słodka nalewka na wiśniach,
Wiśniak – to wytrawna nalewka na wiśniach,
I żadne z nich fermentacji nie potrzebuje, więc
bzdur proszę nie wypisywać.
Drogi Czytelniku, podany przepis jest oryginalną recepturą z 1930 roku, sprawdzoną przez autorkę. Źródło podane pod przepisem. Zachęcamy jednak do podania swojego sposobu na przygotowanie nalewki z wiśni 🙂 chętnie go przetestujemy.