Przepis na kruszon pomarańczowy
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 10dag cukru ( drobnego kryształu )
- butelka białego wytrawnego wina
- kostki lodu
Opis:
- Umyte pomarańcze obrać ze skórki zdejmując dokładnie białą warstwę.
- Obrane owoce pokroić w niezbyt grube ćwierćkrążki, a następnie włożyć do szklanej wazy, posypać cukrem, pozostawić na kilka godzin.
- Przed podaniem włożyć do owoców kilka kostek lodu konsumpcyjnego, a następnie wlać do wazy całą butelkę białego wina.
- Kruszon wymieszać i podawać nalany na kostki lodu do wysokich, smukłych kielichów ze słomką do picia.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska
Jeden komentarz
Drink bardzo dobry i orzeźwiający! ja jeszcze dodałam pół butelki żubrówki, więc polecam bardzo!