Wino porzeczkowe

1

Przepis na wino porzeczkowe

Składniki:

  • 1 l soku porzeczkowego
  • 1 1/2 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1/5 dag kwasku winnego
  • 6 dag rodzynków

Opis:

  1. Kilka dni wcześniej przygotować drożdże z rodzynków.
  2. Posiekać lub zgnieść rodzynki, zalać je 1/2 szklanki letniej wody.
  3. Postawić w temperaturze 16-20 stopni.
  4. Gdy zaczną fermentować, scedzić czysty płyn.
  5. Oczyścić porzeczki, rozgnieść wałkiem, wycisnąć sok.
  6. Na wytłoczyny wlać połowę wody przeznaczonej wody na wino, odstawić na 12 godzin, następnie po raz drugi wycisnąć.
  7. W 1/2 szklance ciepłej wody rozpuścić kwasek, resztę pozostałej wody zużyć do zagotowania cukru.
  8. Oziębiony syrop, sok z porzeczek i ponownie wyciśnięty sok z wytłoczyn, płyn z rodzynków i kwasek zlać do gąsiora, przykryć lekko gazą, odstawić na kilka tygodni.
  9. Zlać czyste wino do butelek, zakorkować i zalakować.
  10. Przechowywać w piwnicy.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply