Przepis na poncz Sangria
Składniki:
- 1 litr białego półwytrawnego wina
- 250 ml soku jabłkowego
- 700 ml lemoniady cytrynowej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml słodkiej wiśniówki
- 2 winne jabłka
- 2 cytryny
- kostki lodu
- aromat waniliowy
Opis:
- Do soku jabłkowego dolać sok pomarańczowy.
- Cienkim strumieniem dolać wiśniówkę, stale mieszając.
- Dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
- Schłodzić.
- Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie cząstki.
- Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki.
- Owoce przełożyć do wcześnie przygotowanych pucharków, dolać sok z wiśniówką.
- Tuż przed podaniem dodać schłodzone wino wymieszane z lemoniadą.
- Podawać z kostkami lodu.
- Wskazówka: Sangrię można też przygotować w szklanej wazie i rozlewać do szklaneczek