Przepis na nalewkę „pasikonik”
Składniki:
- szklanka miodu
- szklanka cukru
- łyżka suszonego kwiatu róży
- łyżka posiekanej zielonej ruty
- łyżka posiekanej zielonej mięty
- kawałek kory cynamonu
- pół gałki muszkatołowej
- 10 goździków
- kawałek białego lub żółtego imbiru
- 2l wódki
Opis:
- Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
- W osobnym rondlu rozpuścić miód.
- Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódkę.
- Naczynie szczelnie przykryć i zawartość dobrze podgrzać, lecz nie gotować.
- Kiedy ciecz ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
- Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i postawić w chłodnym pomieszczeniu.
- „Pasikonik” nabiera smaku po kilku miesiącach, ale może być przechowywany znacznie dłużej.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka