Przepis na miodówkę żołądkową
Składniki:
- 1 l spirytusu
- 5 dag kawy
- 1/2 l miodu
- 1/4 l rumu
Opis:
- Miód lekko zarumienić, zalać 1/4 l wody.
- Gdy zagotuje się, zestawić z ognia i nieco przestudzić.
- Wlać spirytus, rum i 1/4 l czarnej kawy.
- Zlać wszystko razem do karafki.
- Po kilka tygodniach zlać czystą wódkę do butelek, osad przesączyć przez bibułę,
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
2 komentarze
Mam pytanie odnośnie miodu. Jaki rodzaj miodu będzie najlepiej pasował ?
Pozdrawiam
Bardzo często do domowych alkoholi dodawany jest miód lipowy lub akacjowy. Ma delikatny smak i nie będzie się gryzł z użytą tutaj kawą, świetnie dosłodzi całość. Także najbardziej polecamy takie zestawienie.
Jeżeli jednak lubimy mocniejszy aromat i bardziej wyrafinowany smak możemy pokusić się o użycie miodu gryczanego lub spadziowego. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Ostatecznie można zastosować miód sztuczny, który sprawi, że miodówka będzie klarowna, a nie mętna (w miodach naturalnych występują białka, które powodują lekką mętność), będzie jednak tylko elementem dosładzającym.