Na upały? Chłodnik!

0

Lato już od ponad tygodnia na stałe zagościło w naszych domach. Świeci słońce, jest bezchmurne niebo – czego można chcieć więcej! Kiedy aura sprzyja spędzaniu czasu na dworze warto wykorzystać także inne dobrobyty takiej pogody. Czy może być coś lepszego niż świeża, chłodna zupa przygotowana z wygrzanych w słońcu liści buraków? A może w głowie zawróci nam kefir ukręcony z dojrzałych i pachnących owoców? Bez względu na to na co mamy ochotę warto udać się do rodzimego ogródka i poszukać inspiracji na wymarzony obiad. Ostatecznie pani z pobliskiego warzywniak również dostarczy nam produktów i podpowie co z nimi zrobić.

Chłodnik z kwaśnego mleka to nieco intrygujące rozwiązanie, było jednak uwielbiane przez nasze babcie. Zagłębiając się w tę staropolską recepturę dowiadujemy się, że by zrobić pyszną i szybką zupę, nie potrzebujemy nie wiadomo jak dużo czasu i artykułów spożywczych. Świeżo zsiekany koperek i szczypiorek są tutaj obowiązkowe!  Alternatywą dla polskiej wersji tego przysmaku jest chłodnik litewski, który zachwyca swoim intensywnym kolorem i bogactwem aromatu. Dodajemy tutaj także ogórka, który dopełnia smaku i cieszy wszystkie kupki smakowe. Nowością jest tutaj z pewnością dodanie cebulki i grzybków. Litwa, jak wiadomo jest bardzo bogata w tego typu dodatki, toteż nie ma się co dziwić, że dorzucane są niemal wszędzie. Ugotowane na twardo jaja dopełniają całości i podkreślają wszystkie walory tej potrawy wschodnich sąsiadów.

Chłodnik z botwinki to nic innego jak lekko różowa zupa z dużą ilością botwinki, czyli wielkich, młodych liści buraków. Im bardziej intensywna tym lepiej, z dodatkiem koperku i szczypiorku zniewoli serce nie jednego smakosza.

W wakacje bardzo popularne są także kolorowe i smakowite zupy owocowe takie jak np. zupa ze śliwek. Dołożony makaron lub ryż pomagają zapełnić brzuch na kilka chwil pozostawiając lekko słodki smak w ustach. Stanowią danie i popitkę w jednym, dzięki czemu zaskarbiły sobie serca wielu dzieci i nastolatków.

Będąc przy słodkościach, nie można nie wspomnieć o kefirze z truskawek i kefiru. Potrzebny nam tylko mikser i chwila dobrej woli by stworzyć coś naprawdę pysznego. Deser z owoców nie raz zastąpi nam pyszne lody lub kolejną porcję ciasta. Powodzenia!

Share.

Leave A Reply