Placki z kaszy gryczanej z jajkiem przepiórczym, kawiorem z pstrąga i kurkami wg Kingi Paruzel

0

Przepis na placki z kaszy gryczanej z jajkiem przepiórczym, kawiorem z pstrąga i kurkami wg Kingi Paruzel

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
  • 200 ml bulionu (opcjonalnie)
  • ok. 5 dużych łyżek tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
  • oliwa extra vergine do smażenia
  • 2 jajka przepiórcze
  • 2 łyżeczki masła
  • garść kurek
  • mała gałązka tymianku
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kawioru z pstrąga
  • 1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki)

Opis:

  1. Zagotować wodę z bulionem, włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć.
  2. Kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty parmezan, jajko i żółtko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. patelni rozgrzać oliwę i partiami smażyć placuszki, nakładając łyżką okrągły kształt. Smażyć z dwóch stron na rumiano.
  3. Na małej patelni na odrobinie masła usmażyć sadzone jajka przepiórcze.
  4. Oczyszczone kurki podsmażyć na maśle z tymiankiem, drobno pokrojoną cebulą i ząbkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Na placki wyłożyć: na jeden jajko sadzone przepiórcze, na kolejny kwaśną śmietanę i kawior z pstrąga, na ostatni podsmażone kurki. Posypać siekanymi ziołami.

 

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow

Share.

Leave A Reply