Przepis na placki z kaszy gryczanej z jajkiem przepiórczym, kawiorem z pstrąga i kurkami wg Kingi Paruzel
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
- 200 ml bulionu (opcjonalnie)
- ok. 5 dużych łyżek tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- oliwa extra vergine do smażenia
- 2 jajka przepiórcze
- 2 łyżeczki masła
- garść kurek
- mała gałązka tymianku
- ¼ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki kawioru z pstrąga
- 1 łyżeczka siekanych ziół (np. natki pietruszki)
Opis:
- Zagotować wodę z bulionem, włożyć woreczek z kaszą i gotować przez 20 minut, odsączyć.
- Kaszę wsypać do miseczki, ostudzić, dodać tarty parmezan, jajko i żółtko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. patelni rozgrzać oliwę i partiami smażyć placuszki, nakładając łyżką okrągły kształt. Smażyć z dwóch stron na rumiano.
- Na małej patelni na odrobinie masła usmażyć sadzone jajka przepiórcze.
- Oczyszczone kurki podsmażyć na maśle z tymiankiem, drobno pokrojoną cebulą i ząbkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na placki wyłożyć: na jeden jajko sadzone przepiórcze, na kolejny kwaśną śmietanę i kawior z pstrąga, na ostatni podsmażone kurki. Posypać siekanymi ziołami.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow