Zupa cebulowa

0

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 6 cebul
  • 1 duża łyżka mąki
  • 60 g masła
  • 4 łyżki śmietanki
  • 60 g sera tartego
  • 6 grzanek dużych z białego wiejskiego chleba
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Cebulę pokrajać drobno i przesmażyć na maśle na ciemnozłoty kolor.
  2. Poprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym dodać sól, pieprz, ok. 1,5 l wody.
  3. Gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Dodać śmietankę, rozlać na porcje do fasek kamiennych, na wierzchu położyć jedną lub dwie grzanki, zasypać serem tartym i wstawić do bardzo gorącego pieca na 10 minut.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply