Przepis na zapiekankę z cebuli
Składniki:
- 5 cebul średniej wielkości
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 płaski łyżki żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 8 cienkich kromek bułki paryskiej
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki wody
- 1 kopiasta łyżka mąki
- sól
- pieprz
Opis:
- Obraną cebulę pokrajać na talarki, lekko zrumienić na połowie tłuszczu, po czym oprószyć mąką i zaczekać aż nabierze złotego koloru.
- Zalać winem wymieszanym z wodą, gotować 3 min. na małym ogniu i przyprawić solą i pieprzem.
- Bułkę przyrumienić z obu stron na maśle, wkładać między dwie kromki plasterek boczku tej samej wielkości.
- Na dno żaroodpornych naczynek wysmarowanych tłuszczem włożyć po trochu cebuli, na to- grzanki przełożone boczkiem i przykryć warstwą cebuli z sosem.
- Powierzchnię posypać utartym serem i zapiekać 25 min. w gorącym piekarniku.