Przepis na wieprzowinę z owocami
Składniki:
- 4 duże sznycle wieprzowe
- 1 seler naciowy
- 13 dag śmietany kremówki
- 2 małe jabłka
- 2 małe banany
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis:
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski.
- Selera oczyścić, umyć,pokroić w plasterki.
- Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, doprawić solą i pieprzem. wyjąć patelni
- Na tym samym tłuszczu smażyć seler przez 5 minut.
- Zasmażyć mąkę na maśle, oprószyć curry,wymieszać.
- Podlać mąkę śmietaną,gotować chwilę na małym ogniu.
- Włożyć mięso i selera do sosu,podgrzać.
- Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami,po czym pokroić na mniejsze cząstki. Skropić połową soku z cytryny.
- Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić resztą soku z cytryny.
- Dodać owoce do mięsa, podgrzać.
- Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.