Przepis na wieprzową pieczeń ze śledziem
Składniki:
- 1 kg polędwicy
- 1 śledź
- 1 cebula
- 4 dag smalcu
- 2 dag mąki
- 1/8 l wina
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny
Opis:
- Wieprzową polędwicę lub krótki kawałek od szynki okroić ze zbytecznego tłuszczu, nasolić, posypać pieprzem.
- Wymoczonego śledzia obrać ze skórki i usunąć z ości, pokrajać w paseczki.
- Naszpikować mięso, posypać mąką, włożyć do rondla.
- Gdy mięso nie jest zbyt tłuste, dodać nieco smalcu, wstawić do piekarnika.
- Gdy zacznie się rumienić, skropić sokiem cytrynowym, podłożyć pod spód pokrajaną cebulę i piec wolno.
- Polewać po wierzchu tłuszczem.
- W czasie pieczenia podlać mięso winem, nieco wodą, aby sos był zawiesisty.
- Podając na stół, pokrajać w plastry i polać sosem z cebulką.
- Oddzielnie podać ziemniaki lub kaszę ryżową, albo sałatkę z ziemniaków.