Przepis na tort lodowy
Składniki:
- 6 dużych opakowań jogurtów naturalnych, po 330 g każdy
- 3 opakowania śmietanki 30% ( ok. 700 ml)
- 10 żółtek
- 270 g cukru pudru
- 4 białka
- odrobina soli
- 100 g pokrojonych orzechów
- 40 g wiórków kokosowych
- 20 g mąki pszennej
- do ozdoby owoce – truskawki, bita śmietana, ozdobniki cukiernicze
Opis:
- Na dobę przed przygotowywaniem tortu lodowego przygotować masę jogurtową.
- Przelać zawartość pojemniczków z jogurtem na durszlak wyłożony gazą i pozostawić do odsączenia. Po 24 godzinach powinno się tam zebrać sporo płynu, który nie będzie nam potrzebny.
- W nagrzanym do 180 stopni piekarniku upiec spód do tortu. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując dodawać cukier (50 g). Ubijać tak ok. 4 minut.
- Do masy na spód powoli dosypywać zmielone orzechy i wiórki kokosowe, wymieszane z mąką pszenną.
- Ubijać przez krótką chwilę i przelać do formy.
- Piec w piekarniku, przez około 10-15 min. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
- Wystudzić spód i wsadzić do lodówki.
- Masę przygotowujemy w następujący sposób. Śmietankę 30% przelewamy do rondelka i zagrzewamy na średnim ogniu.
- Żółtka ubijamy z cukrem w misce na gęstą i puszystą piankę.
- Do tej pianki przelewamy gorącą śmietankę i miksujemy na wolnych obrotach.
- Gdy składniki się połączą ponownie przelać je do garnuszka i gotować na małym ogniu do czasu, aż jajka zaczną się ścinać.
- Mieszać drewnianą łyżką, aż zobaczymy pojawiające się pęcherzyki powietrza. Szybko ściągamy z ognia.
- Do tej masy dodajemy odsączony jogurt i mieszamy mikserem do połączenia się składników.
- Wstawiamy do zamrażarki i mocno chłodzimy. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodawać do masy pokrojone truskawki.
- Tort ozdobić bitą śmietaną i innymi ozdobnikami cukierniczymi.