Przepis na sandacza w sosie ostrym
Składniki:
- 1 kg sandacza
- 2 pietruszki
- 1/4 l wina
- 15 dag pomidorów
- 1/8 l madery
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 dag mąki
- 2 dag masła
- 1 kostka cukru
- 2 dag korniszonów
- 2 dag marynowanych grzybków
- 2 dag śliwek
- 2 dag pieczarek
- 1 łyżeczka karmelu na sos
Opis:
- Zalać sandacza w rondlu taką ilością wody, aby przykryła rybę, dodać 1/4 l niezbyt mocnego wina, soli, pietruszki, wolno gotować.
- Gdy sandacz jest miękki, położyć go na półmisku, polać sosem.
- Na sos rozmieszać mąkę z masłem, dodać przetarte pomidory, sok cytrynowy i maderę, zagotować.
- Włożyć do sosu pokrajane w paski korniszony, grzybki, oliwki i pieczarki.
- Dodać karmel, cukier i musztardę, wymieszać dokładnie.
- Podać oddzielnie gorące ziemniaki z pary.