Sandacz w sosie ostrym

0

Przepis na sandacza w sosie ostrym

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 2 pietruszki
  • 1/4 l wina
  • 15 dag pomidorów
  • 1/8 l madery
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 1 kostka cukru
  • 2 dag korniszonów
  • 2 dag marynowanych grzybków
  • 2 dag śliwek
  • 2 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka karmelu na sos

Opis:

  1. Zalać sandacza w rondlu taką ilością wody, aby przykryła rybę, dodać 1/4 l niezbyt mocnego wina, soli, pietruszki, wolno gotować.
  2. Gdy sandacz jest miękki, położyć go na półmisku, polać sosem.
  3. Na sos rozmieszać mąkę z masłem, dodać przetarte pomidory, sok cytrynowy i maderę, zagotować.
  4. Włożyć do sosu pokrajane w paski korniszony, grzybki, oliwki i pieczarki.
  5. Dodać karmel, cukier i musztardę, wymieszać dokładnie.
  6. Podać oddzielnie gorące ziemniaki z pary.
Share.

Leave A Reply