Rolmopsy

0

Przepis na rolmopsy

Składniki:

  • 8 śledzi
  • 8 korniszonów
  • 6 dag musztardy francuskiej
  • 6 cytryn
  • korzenie
  • cebula
  • listek bobkowy

Opis:

  1. Wymoczone śledzie rozciąć wzdłuż na połowę, usunąć ości.
  2. Na nadzienie posiekać połowę cebuli, korniszony, wymieszać z  pieprzem.
  3. Wewnętrzną stronę śledzia smarować musztardą francuską, nadzieniem, zwinąć i spiąć patyczkiem.
  4. Ułożyć w słoju.
  5. Na sos przetrzeć mleczko przez sito, zagotować sok z cytryny, dodać taką samą ilość wody, listek bobkowy, pieprz i poszatkowaną cebulę.
  6. Gdy ostygnie wymieszać z mleczkiem, zalać śledzie.
  7. Sok cytrynowy można zastąpić winnym octem.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply