Przepis na risotto z mięsem
Składniki:
- podroby z gęsi lub kury
- 12 dag wieprzowiny
- 12 dag ryżu
- 2 dag grzybów
- 1 cebula
- jarzyny jak do rosołu
- 8 dag masła
- 1 dag bułki
- 2 dag sera żółtego
Opis:
- Ugotować podroby z dodatkiem wieprzowiny, jarzyn, grzybów, soli.
- Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół do mniejszego garnka.
- Powinno być 1/2 l rosołu, gdy jest mniej, dodać wody, ugotować na nim ryż na gęsto.
- Mięso obrać z kości i wraz z jarzynami, grzybami i wieprzowiną posiekać.
- Udusić w 4 dag masła, 4 dag utartej cebuli, zmieszać z ryżem i mięsem, włożyć do wysmarowanej formy, wstawić na 1/2 godz. do piekarnika, lub rondla z gorącą wodą, aby się dobrze wygrzało.
- Wyłożyć na półmisek, posypać utartym serem żółtym, polać zarumienioną na maśle bułeczką.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa