Risotto z mięsem

0

Przepis na risotto z mięsem

Składniki:

  • podroby z gęsi lub kury
  • 12 dag wieprzowiny
  • 12 dag ryżu
  • 2 dag grzybów
  • 1 cebula
  • jarzyny jak do rosołu
  • 8 dag masła
  • 1 dag bułki
  • 2 dag sera żółtego

Opis:

  1. Ugotować podroby z dodatkiem wieprzowiny, jarzyn, grzybów, soli.
  2. Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół do mniejszego garnka.
  3. Powinno być 1/2 l rosołu, gdy jest mniej, dodać wody, ugotować na nim ryż na gęsto.
  4. Mięso obrać z kości i wraz z jarzynami, grzybami i wieprzowiną posiekać.
  5. Udusić w 4 dag masła, 4 dag utartej cebuli, zmieszać z ryżem i mięsem, włożyć do wysmarowanej formy, wstawić na 1/2 godz. do piekarnika, lub rondla z gorącą wodą, aby się dobrze wygrzało.
  6. Wyłożyć na półmisek, posypać utartym serem żółtym, polać zarumienioną na maśle bułeczką.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply