Ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli, z parmezanem wg Michała Muskały

0

Przepis na ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli , z parmezanem wg Michała Muskały

Składniki:

Ravioli

  • 1 jajko
  • 90 g mąki
  • 10 g semoliny
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy

Nadzienie ravioli:

  • 120 g obranej dyni
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 125 g ricotty
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • ½ kulki mozzarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Opis:

  1. Ciasto zagniatamy na blacie podsypanym mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Pokrojoną w drobną kostkę dynię lekko słodzimy, podsmażamy na maśle aż będzie miękka. Wkładamy do miski, studzimy i mieszamy z lekko podsmażonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę di bufala. Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze  al dente. Podajemy z roztopionym masłem, posypujemy tartym parmezanem.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-ravioli-nadziewane-pasta-z-dyni-ricotty-szpinaku-i-mozzarelli-z-parmezanem,65407.html

 

Share.

Leave A Reply