Przepis na ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli , z parmezanem wg Michała Muskały
Składniki:
Ravioli
- 1 jajko
- 90 g mąki
- 10 g semoliny
- szczypta soli
- odrobina oliwy
Nadzienie ravioli:
- 120 g obranej dyni
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 125 g ricotty
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- ½ kulki mozzarelli
- 1 łyżka tartego parmezanu
Opis:
- Ciasto zagniatamy na blacie podsypanym mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Pokrojoną w drobną kostkę dynię lekko słodzimy, podsmażamy na maśle aż będzie miękka. Wkładamy do miski, studzimy i mieszamy z lekko podsmażonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę di bufala. Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. Podajemy z roztopionym masłem, posypujemy tartym parmezanem.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-ravioli-nadziewane-pasta-z-dyni-ricotty-szpinaku-i-mozzarelli-z-parmezanem,65407.html