Przepis na racuszki z dyni i kiełbasy
Składniki:
- 60 dkg dyni
- 25 dkg kiełbasy serdelkowej
- 3 jaja
- 10 dkg mąki
- 2 dkg tłuszczu
- sól
Opis:
- Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Kiełbasę obrać ze skórki,drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
- Żółtka utrzeć z tłuszczem, dodać kiełbasę, dynię, przesianą mąkę, pianę.
- Osolić i wszystko razem wymieszać.
- Na rozgrzany tłuszcz kłaść nieduże placuszki, smażyć na rumiano z dwóch stron.
- Podawać zaraz po usmażeniu na gorąco, ułożone rzędem na podłużnym półmisku.
- Osobno podawać sos pomidorowy.
- Racuszki te, dobrze przyrządzone są delikatne i smaczne.