Potrawka z królika z białym winem

0

Przepis na potrawkę z królika z białym winem

Składniki:

  • 1 królik, ok. 1,5 kg
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g wędzonego boczku
  • 20 malutkich cebulek
  • 20 g masła
  • 0,5 l białego wina wytrawnego
  • 1 kg ziemniaków
  • tymianek
  • rozmaryn
  • bazylia
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Na patelni obrumienić królika na oleju, gdy już będzie dochodził, dorzucić pokrajany boczek lub wędzoną słoninę.
  2. W garnku do duszenia przyrumienić cebulki na maśle z cukrem, gdy będą dobrze zarumienione, włożyć królika.
  3. Dodać sól, pieprz, zioła, wino.
  4. Dusić na wolnym ogniu.
  5. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub z ryżem.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply