Przepis na pieczeń z sosem ostrym
Składniki:
- 1/2 kg zrazówki albo polędwicy
- 4dag masła
- 4 dag wędzonej słoniny
- szczypta papryki
- 1 cytryna
- 1 cebula
- sos ostry
Opis:
- Krótko uciętą zrazówkę zbić wałkiem, polać sokiem z cytryny, obłożyć plasterkami cebuli, pozostawić do następnego dnia.
- Pokrajać słoninkę w paski, posypać papryką, naszpikować głęboko, posolić, przyrumienić na rozgrzanym maśle.
- Podlać odrobiną wody, dusić pod przykrywą w niedużym rondlu.
- Sosem przygotowanym według przepisu podlewać od czasu do czasu pieczeń pilnując aby nie wyschła.
- Przed podaniem na stół wstawić na kwadrans do piekarnika.
- Pieczeń pokrajaną w cienkie plastry ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć czerwoną kapustą z winem.
- Podać ziemniaki.