Pieczeń z sosem ostrym

0

Przepis na pieczeń z sosem ostrym

Składniki:

  • 1/2 kg zrazówki albo polędwicy
  • 4dag masła
  • 4 dag wędzonej słoniny
  • szczypta papryki
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • sos ostry

Opis:

  1. Krótko uciętą zrazówkę zbić wałkiem, polać sokiem z cytryny, obłożyć plasterkami cebuli, pozostawić do następnego dnia.
  2. Pokrajać słoninkę w paski, posypać papryką, naszpikować głęboko, posolić, przyrumienić na rozgrzanym maśle.
  3. Podlać odrobiną wody, dusić pod przykrywą w niedużym rondlu.
  4. Sosem przygotowanym według przepisu podlewać od czasu do czasu pieczeń pilnując aby nie wyschła.
  5. Przed podaniem na stół wstawić na kwadrans do piekarnika.
  6. Pieczeń pokrajaną w cienkie plastry ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć czerwoną kapustą z winem.
  7. Podać ziemniaki.
Share.

Leave A Reply