Pasztet z królika

1

Przepis na pasztet z królika

Składniki:

  • przodek i podroby z królika
  • 15 dkg wieprzowego podgardla
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 25 dkg wątróbki cielęcej
  • 10 dkg włoszczyzny
  • 6 dkg słoniny
  • 2-3 liście bobkowe
  • pieprz biały i czarny
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 3-4 jaja
  • 2 dkg grzybów suszonych
  • 3 dkg tłuszczu do formy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • imbir

Opis:

    1. Przodek i podroby z królika, podgardle, boczek, oczyszczone warzywa, grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą.
    2. Gotować na wolnym ogniu.
    3. Osolić w połowie gotowania.
    4. Pod koniec włożyć słoninę i jeszcze gotować ok. 30 minut.
    5. Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
    6. Wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać osobno 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
    7. Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru.
    8. Mięso, wątrobę, bułeczkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, ostatni raz dając gęstą siatkę.
    9. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja, utrzeć starannie na pulchną masę.
    10. Formę budyniową posmarować tłuszczem i wyłożyć dno plastrami gotowanej słoniny.
    11. Napełnić pasztetem 3/4 formy.
    12. Zakryć szczelną pokrywą.
    13. Gotować w parze około godziny.
    14. Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
    15. Zimny pasztet podawać z ostrym sosem.
      Share.

      Jeden komentarz

      1. Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

      Leave A Reply