Przepis na pasztet z królika
Składniki:
- przodek i podroby z królika
- 15 dkg wieprzowego podgardla
- 10 dkg boczku wędzonego
- 25 dkg wątróbki cielęcej
- 10 dkg włoszczyzny
- 6 dkg słoniny
- 2-3 liście bobkowe
- pieprz biały i czarny
- 6 dkg czerstwej bułki
- 3-4 jaja
- 2 dkg grzybów suszonych
- 3 dkg tłuszczu do formy
- gałka muszkatołowa
- sól
- imbir
Opis:
- Przodek i podroby z królika, podgardle, boczek, oczyszczone warzywa, grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Osolić w połowie gotowania.
- Pod koniec włożyć słoninę i jeszcze gotować ok. 30 minut.
- Gdy mięso staje się bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
- Wątróbkę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać osobno 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
- Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru.
- Mięso, wątrobę, bułeczkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, ostatni raz dając gęstą siatkę.
- Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jaja, utrzeć starannie na pulchną masę.
- Formę budyniową posmarować tłuszczem i wyłożyć dno plastrami gotowanej słoniny.
- Napełnić pasztetem 3/4 formy.
- Zakryć szczelną pokrywą.
- Gotować w parze około godziny.
- Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
- Zimny pasztet podawać z ostrym sosem.
Jeden komentarz
Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne