Przepis na pasztet postny z ciasta francuskiego z ryżem
Składniki:
- 6 dag grzybów
- 2 cebule
- 6 dag masła
- 1 jajo do grzybów
- 6 jaj na twardo
- 18 dag ryżu
- 6 dag masła do ryżu na nadzianie
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- 1 łyżka soku cytrynowego do ciasta francuskiego
Opis:
- Ugotować grzyby, usiekać drobno, przysmażyć na maśle z cebulą, gdy ostygną wymieszać z jajem, dodać sól i pieprz.
- Na smak grzybowy wsypać ryż, włożyć masło, posolić i upiec w piekarniku na sypko.
- Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pociąć ćwiartki.
- Wszystko musi ostygnąć.
- Rozwałkować ciasto francuskie na 1/2 cm grubości w podłużny pas, jak na rogal, nałożyć w trzech rzędach grzyby, ryż, jaja, zwinąć, złożyć na blachę, z wierzchu można ukośnie ponacinać.
- Posmarować jajem, piec 15-30 minut.
- Piekarnik powinien być gorący, nie należy go otwierać, ani wyjmować z niego potrawy, póki ciasto nie jest dobrze wypieczone, bo opadnie.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne