Pasztet postny z ciasta francuskiego z ryżem

1

Przepis na pasztet postny z ciasta francuskiego z ryżem

Składniki:

  • 6 dag grzybów
  • 2 cebule
  • 6 dag masła
  • 1 jajo do grzybów
  • 6 jaj na twardo
  • 18 dag ryżu
  • 6 dag masła do ryżu na nadzianie
  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego do ciasta francuskiego

Opis:

  1. Ugotować grzyby, usiekać drobno, przysmażyć na maśle z cebulą, gdy ostygną wymieszać z jajem, dodać sól i pieprz.
  2. Na smak grzybowy wsypać ryż, włożyć masło, posolić i upiec w piekarniku na sypko.
  3. Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pociąć ćwiartki.
  4. Wszystko musi ostygnąć.
  5. Rozwałkować ciasto francuskie na 1/2 cm grubości w podłużny pas, jak na rogal, nałożyć w trzech rzędach grzyby, ryż, jaja, zwinąć, złożyć na blachę, z wierzchu można ukośnie ponacinać.
  6. Posmarować jajem, piec 15-30 minut.
  7. Piekarnik powinien być gorący, nie należy go otwierać, ani wyjmować z niego potrawy, póki ciasto nie jest dobrze wypieczone, bo opadnie.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply