Przepis na pasztet na gorąco w sosie maderowym
Składniki:
- 20 dag pasztetu
- 5 jaj
- 3 łyżeczki mąki
- 10 dag masła
sos:
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 1,5 szklanki rosołu
- pół szklanki wina o mocnym bukiecie, najlepiej Madery
Opis:
- Pasztet rozdrobnić widelcem, dodać mąkę z masłem, rozbełtane jaja i masę dobrze utrzeć.
- Formę lub tortownicę natłuścić, przełożyć masę i wstawić w większym garnku z wrzącą wodą do średnio nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 45 minut.
- Gorący pasztet wyłożyć na półmisek, obok podać w sosjerce gorący sos.
- Wyżej wspomniany sos przygotowujemy w sposób następujący: musimy stopić masło, zrobić zasmażkę i mocno przyrumienić.
- Rozprowadzić rosołem, zagotować i jeśli są grudki, przetrzeć przez sito.
- Wino lekko podgrzać i wymieszać z sosem tuż przed podaniem na stół.