Pasztet na gorąco w sosie maderowym

0

Przepis na pasztet na gorąco w sosie maderowym

Składniki:

  • 20 dag pasztetu
  • 5 jaj
  • 3 łyżeczki mąki
  • 10 dag masła

sos: 

  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1,5 szklanki rosołu
  • pół szklanki wina o mocnym bukiecie, najlepiej Madery

Opis:

  1. Pasztet rozdrobnić widelcem, dodać mąkę z masłem, rozbełtane jaja i masę dobrze utrzeć.
  2. Formę lub tortownicę natłuścić, przełożyć masę i wstawić w większym garnku z wrzącą wodą do średnio nagrzanego piekarnika.
  3. Piec ok. 45 minut.
  4. Gorący pasztet wyłożyć na półmisek, obok podać w sosjerce gorący sos.
  5. Wyżej wspomniany sos przygotowujemy w sposób następujący: musimy stopić masło, zrobić zasmażkę i mocno przyrumienić.
  6. Rozprowadzić rosołem, zagotować i jeśli są grudki, przetrzeć przez sito.
  7. Wino lekko podgrzać i wymieszać z sosem tuż przed podaniem na stół.
Share.

Leave A Reply