Naleśniki ze szpinakiem, lazurem i kurczakiem

0

Przepis na naleśniki ze szpinakiem, lazurem i kurczakiem

Składniki:

  • pół kilo mąki
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sól
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • 450 gr mrożonego szpinaku
  • 300 gr filetu z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 gr sera lazur

Opis:

  1. Przyrządzić ciasto na naleśniki. Składniki ze sobą zmieszać, wbić całe jajo, a następnie ubić blenderem lub ręczną ubijaczką.
  2. Ubijając wtłaczać powietrze wewnątrz ciasta, dzięki temu naleśniki będą puszyste i urosną.
  3. Smażymy naleśniki na złocisty kolor.
  4. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z ziołami prowansalskimi.
  5. Przyrządzamy farsz.
  6. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  7. Następnie podsmażamy je na maśle. Dodajemy szpinak i na małym ogniu smażymy na patelni. Gdy czosnek i szpinak połączą się ze sobą, dodajemy ser lazur i czekamy, aż się rozpuści w zielonej masie.
  8. Dokładamy kurczaka i wszystko razem mieszamy.
  9. Każdego naleśnika smarujemy grubo farszem, zwijamy w trójkąty bądź prostokąty.
  10. Podsmażamy na patelni. Podajemy gorące, najlepiej z białym winem.
Share.

Leave A Reply