Przepis na naleśniki ze szpinakiem, lazurem i kurczakiem
Składniki:
- pół kilo mąki
- jogurt naturalny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól
- szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- jajko
- zioła prowansalskie
- 450 gr mrożonego szpinaku
- 300 gr filetu z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 gr sera lazur
Opis:
- Przyrządzić ciasto na naleśniki. Składniki ze sobą zmieszać, wbić całe jajo, a następnie ubić blenderem lub ręczną ubijaczką.
- Ubijając wtłaczać powietrze wewnątrz ciasta, dzięki temu naleśniki będą puszyste i urosną.
- Smażymy naleśniki na złocisty kolor.
- Kurczaka kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z ziołami prowansalskimi.
- Przyrządzamy farsz.
- Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Następnie podsmażamy je na maśle. Dodajemy szpinak i na małym ogniu smażymy na patelni. Gdy czosnek i szpinak połączą się ze sobą, dodajemy ser lazur i czekamy, aż się rozpuści w zielonej masie.
- Dokładamy kurczaka i wszystko razem mieszamy.
- Każdego naleśnika smarujemy grubo farszem, zwijamy w trójkąty bądź prostokąty.
- Podsmażamy na patelni. Podajemy gorące, najlepiej z białym winem.