Przepis na naleśniki zapiekane z pianą
Składniki:
- 1 jajo
- sól, cukier
- 1/8 l wody
- 1/8 l mleka
- 10 dkg mąki
- skórka słoniny do smarowania
- 2 dkg masła do posmarowania półmiska
- 15 dkg marmolady wiśniowej, morelowej lub truskawkowej
- 4 białka
- 12 dkg cukru pudru
- 2 dkg migdałów
- wanilia
Opis:
- Trzepaczką w kształcie rózgi wymieszać żółtka bardzo dokładnie z mlekiem, wodą, częścią mąki, której dać tyle aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać dodając resztę mąki i soli.
- Rozgrzać patelnię, wysmarować dokładnie skórką słoniny.
- Naleśniki smażyć na wolnym ogniu, dbając by nie były za grube.
- Półmisek do zapiekania posmarować masłem.
- Każdy naleśnik smarować marmoladą, zwinąć w rulonik, przekrajać na pół.
- Przekrojem kłaść na dno półmiska tak, aby naleśniki stały jeden koło drugiego.
- Migdały sparzyć, obrać, pokrajać w cienkie płatki, lekko zarumienić w piekarniku.
- Ubić pianę, pod koniec dodając cukier, wanilię, migdały.
- Pianą pokryć nadziane naleśniki, zapiec w piekarniku.
- Gdy piana się zarumieni wyjąć i podawać gorące.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger