Naleśniki zapiekane z pianą

0

Przepis na naleśniki zapiekane z pianą

Składniki:

  • 1 jajo
  • sól, cukier
  • 1/8 l wody
  • 1/8 l mleka
  • 10 dkg mąki
  • skórka słoniny do smarowania
  • 2 dkg masła do posmarowania półmiska
  • 15 dkg marmolady wiśniowej, morelowej lub truskawkowej
  • 4 białka
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 dkg migdałów
  • wanilia

Opis:

  1. Trzepaczką w kształcie rózgi wymieszać żółtka bardzo dokładnie z mlekiem, wodą, częścią mąki, której dać tyle aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać dodając resztę mąki i soli.
  2. Rozgrzać patelnię, wysmarować dokładnie skórką słoniny.
  3. Naleśniki smażyć na wolnym ogniu, dbając by nie były za grube.
  4. Półmisek do zapiekania posmarować masłem.
  5. Każdy naleśnik smarować marmoladą, zwinąć w rulonik, przekrajać na pół.
  6. Przekrojem kłaść na dno półmiska tak, aby naleśniki stały jeden koło drugiego.
  7. Migdały sparzyć, obrać, pokrajać w cienkie płatki, lekko zarumienić w piekarniku.
  8. Ubić pianę, pod koniec dodając cukier, wanilię, migdały.
  9. Pianą pokryć nadziane naleśniki, zapiec w piekarniku.
  10. Gdy piana się zarumieni wyjąć i podawać gorące.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply