Przepis na łazanki zapiekane z serem lub kapustą
Składniki:
- 1 kg kapusty świeżej
- 5 dkg cebuli
- 4 dkg tłuszczu
- 2 dkg grzybów
- sól
- pieprz
- 35 dkg mąki
- 2-3 jaja
- 6-8 łyżek wody
- 2 dkg tłuszczu do formy
- 2 dkg tartej bułki do formy
Opis:
- Przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów.
- Przyrządzić łazanki, ugotować.
- Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą.
- Płaski rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką.
- Włożyć łazanki z kapustą, wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
- Gdy brzegi się lekko zarumienią wyjąć, okrążyć boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek.
- Podawać z masłem, sosem grzybowym, pomidorowym.