Kwas chlebowy

0

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 1kg razowego chleba
  • 6l wody
  • 50dag cukru
  • 3dag rodzynków
  • 2dag drożdży

Opis:

  1. Czerstwy razowy chleb pokroić w kromki i zrumienić lekko w piekarniku.
  2. Następnie przełożyć do dużego naczynia, zalać lekko przestudzoną, przegotowaną wodą i pozostawić na całą dobę.
  3. Następnie sam płyn zlać, dodać do niego rozmieszane w ciepłej wodzie drożdże, wsypać cukier, wymieszać i znów pozostawić – najlepiej w ciepłej kuchni – na cała dobę.
  4. Na koniec zlać płyn do butelek, wkładając do każdej  po 2-3 rodzynki.
  5. Butelki bardzo mocno, szczelnie zamknąć i wystawić kwas do chłodnej piwnicy.
  6. Po 2-3 dniach kwas silnie musuje i nadaje się do picia.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply