Przepis na kurczaka z orzechami po kantońsku
Składniki:
- 30 dag filetów z kurczaka
- 20 dag orzeszków ziemnych
- kawałek startego korzenia imbiru
- mała papryczka
- 2 łyżeczki kiełków sojowych
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki sosu sojowego
Opis:
- Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem.
- Olej mocno rozgrzać w woku,smażyć mięso, pokrojoną papryczkę i orzechy ok. 3 minut. Wybrać łyżką cedzakową.
- Sos sojowy wymieszać z wodą,wódką i cukrem, zagotować.
- Do sosu włożyć mięso i kiełki, podgrzewać ok 1 minutę.
- Podać z makaronem sojowym, dekorować listkami mięty.