Przepis na kotlety schabowe z cebulą
Składniki:
- 6 kotletów schabowych z kością
- 1 kg cebuli
- 100 g tłuszczu
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczkę tymianku
- sól, pieprz
Opis:
- Kotlety posolić i popieprzyć po obydwu stornach.
- Drobno pokrajaną cebulę przysmażyć w połowie smalcu na ciemnozłoty kolor.
- Na tej samej patelni, dodając smalec, posmażyć kotlety.
- Po usmażeniu kotletów wlać wino i ocet, przegotować, aż płyn się zredukuje do połowy ilości, dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, razem przesmażyć wszystko kilka minut.
- Ułożyć naokoło kotletów.
- Podawać z ziemniakami puree.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska