Kotlety schabowe z cebulą

0

Przepis na kotlety schabowe z cebulą

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kością
  • 1 kg cebuli
  • 100 g tłuszczu
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczkę tymianku
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Kotlety posolić i popieprzyć po obydwu stornach.
  2. Drobno pokrajaną cebulę przysmażyć w połowie smalcu na ciemnozłoty kolor.
  3. Na tej samej patelni, dodając smalec, posmażyć kotlety.
  4. Po usmażeniu kotletów wlać wino i ocet, przegotować, aż płyn się zredukuje do połowy ilości, dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, razem przesmażyć wszystko kilka minut.
  5. Ułożyć naokoło kotletów.
  6. Podawać z ziemniakami puree.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply