Knedle z boczkiem

0

Przepis na knedle z boczkiem

Opis:

  1. Bułkę lub bułki paryskie pokroić w kostkę.
  2. Tak samo, tylko drobniej pokroić boczek.
  3. Boczek i bułkę wysypać na blachę i zrumienić w piekarniku.
  4. Następnie wyjąć i wystudzić. Jaja wbić i oddzielić żółtka.
  5. Żółtka wymieszać z mlekiem i zalać tym bułkę.
  6. Z białek ubić pianę, wymieszać z mąką i dodać do grzanek, wymieszać.
  7. Z ciasta formować małe knedelki, wkładać do gotowania do wrzącej osolonej wody.
  8. Ugotowane odcedzić i podawać gorące polane masłem lub słoninką z dodatkiem surówki i kapusty.

Składniki:

  • 5 bułek
  • 10dag boczku wędzonego
  • 3 jaja
  • szklanka mleka
  • 2 pełne łyżki mąki
  • sól
  • tłuszcz do polania

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply