Przepis na knedle z boczkiem
Opis:
- Bułkę lub bułki paryskie pokroić w kostkę.
- Tak samo, tylko drobniej pokroić boczek.
- Boczek i bułkę wysypać na blachę i zrumienić w piekarniku.
- Następnie wyjąć i wystudzić. Jaja wbić i oddzielić żółtka.
- Żółtka wymieszać z mlekiem i zalać tym bułkę.
- Z białek ubić pianę, wymieszać z mąką i dodać do grzanek, wymieszać.
- Z ciasta formować małe knedelki, wkładać do gotowania do wrzącej osolonej wody.
- Ugotowane odcedzić i podawać gorące polane masłem lub słoninką z dodatkiem surówki i kapusty.
Składniki:
- 5 bułek
- 10dag boczku wędzonego
- 3 jaja
- szklanka mleka
- 2 pełne łyżki mąki
- sól
- tłuszcz do polania
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska