Kiełbasa w sosie cebulowym

0

Przepis na kiełbasę w sosie cebulowym

Składniki:

  • 40-50 dkg kiełbasy wędzonej
  • 8 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 1-2 łyżki karmelu
  • sól
  • cukier
  • ocet

Opis:

  1. Przyrządzić sos: cebulę obrać, pokrajać w kostkę, zarumienić na tłuszczu, dodać zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z zupy lub wodą, zagotować, przetrzeć przez sito.
  2. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i o ile potrzeba karmelem.
  3. Kiełbasę umyć w ciepłej wodzie, pokrajać na kawałki, włożyć do sosu.
  4. Mocno zagrzać.
  5. Wydać oblaną sosem na półmisku, resztę sosu podać w sosjerce.
  6. Podawać z ziemniakami.
Share.

Leave A Reply