Przepis na francuską surówkę z papryki
Składniki:
- 4 strąki papryki
- 2 pomidory
- kilka oliwek
- 2 łyżki usiekanych korniszonów
- 2 łyżki usiekanych grzybków marynowanych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Opis:
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać bardzo drobno (powinna wyglądać tak jak poszatkowana kapusta), wyłożyć na półmisku, oprószyć solą, pieprzem i cukrem, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
- Posypać usiekanymi korniszonami i grzybkami.
- Pomidory i cebulę umyć, obrać ze skórki.
- Pomidory pokrajać w paski, cebulę w kostkę i wyłożyć układając na papryce.
- Posypać posiekanymi oliwkami. Oprószyć solą, pieprzem i cukrem.
- Ponownie całość skropić sokiem z cytryny i pozostałą oliwą.
- Udekorować listkiem sałaty.