Przepis na faworki z rumem
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 3 jajka
- 30 ml rumu
- pół kostki masła
- 3 kostki smalcu (do głębokiego smażenia)
- cukier puder do posypania
Opis:
- Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, skórkę cytryny, jajka oraz rum.
- Ciasto owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
- Na desce oprószonej mąką rozwałkować ciasto na cieniutki placek i pokroić na prostokąty 5 cm x 10 cm.
- Każdy prostokąt naciąć w środku na długość ok 5 cm i przewinąć.
- Faworki smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor.
- Po wyjęciu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.