Przepis na flaczki ze śmietaną
Opis:
- Oczyszczone flaczki gotować 10 minut, zlać wodę, nalać nowej świeżej, gotować 2 godziny.
- Włożyć jarzyny, jak do rosołu, gotować, aż flaczki będą zupełnie miękkie.
- Oddzielnie włożyć do rondla masło, zrumienić, dodać pokrajaną w paseczki pietruszkę, seler i posiekaną cebulę, dusić pod przykrywą.
- Gdy flaki wystygną krajać w cienki makaron, zmieszać z jarzynami, dodać korzenie i sól, mąkę rozbić ze śmietaną, wlać do flaków, wsypać utarty ser żółty, wymieszać.
- Gdy jest za mało sosu, podlać rosołem i wsunąć na godzinę do piekarnika.
Składniki:
- 1 kg flaków
- jarzyny jak do rosołu
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 6 dag masła
- 4 dag sera żółtego
- 250 ml śmietany
- 3 dag mąki
- szczypta imbiru i pieprzu
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa