Przepis na befsztyki gospodarskie
Składniki:
- 1/2 kg zrazówki
- 6 dag masła
- 2 cebule
- 1 dag mąki
Opis:
- Pokrajać mięso na 4 części, zbić, kropiąc wodą.
- Uformować okrągłe befsztyki, wygładzić nożem.
- Przed smażeniem posolić z obu stron, posypać mąką, kłaść na gorący tłuszcz, smażyć prędko na silnym ogniu.
- Gdy zrumienią się z jednej strony, obrócić, położyć z boku pokrajaną w krążki cebulą, mieszać je widelcem.
- Zanim befsztyki zrumienią się z drugiej strony, cebula będzie miękka podlać kilkoma łyżkami rosołu.
- Gdy befsztyki przejdą parą, podać zaraz na stół.
- Gdy poleżą dłużej stwardnieją i dopiero po godzinnym duszeniu w sosie będą znów kruche.
- Obłożyć ziemniakami.