Befsztyki gospodarskie

0

Przepis na befsztyki gospodarskie

Składniki:

  • 1/2 kg zrazówki
  • 6 dag masła
  • 2 cebule
  • 1 dag mąki

Opis:

  1. Pokrajać mięso na 4 części, zbić, kropiąc wodą.
  2. Uformować okrągłe befsztyki, wygładzić nożem.
  3. Przed smażeniem posolić z obu stron, posypać mąką, kłaść na gorący tłuszcz, smażyć prędko na silnym ogniu.
  4. Gdy zrumienią się z jednej strony, obrócić, położyć z boku pokrajaną w krążki cebulą, mieszać je widelcem.
  5. Zanim befsztyki zrumienią się z drugiej strony, cebula będzie miękka podlać kilkoma łyżkami rosołu.
  6. Gdy befsztyki przejdą parą, podać zaraz na stół.
  7. Gdy poleżą dłużej stwardnieją i dopiero po godzinnym duszeniu w sosie będą znów kruche.
  8. Obłożyć ziemniakami.
Share.

Leave A Reply